Stressz akár meddőséget is okozhat

 

A Kaliforniai Berkeley Egyetem kutatásai bebizonyították, a stressz szexuális diszfunkciókat és meddőséget okozhat. Cikkünk bemutatja, hogyan is „végzi el” ezt a nem kívánatos munkáját a stressz.

A tudósok eddig is tudták, hogy a stressz megemeli az úgynevezett stressz hormonok, – mint a kortizol – szintjét, mely gátolja a fő szex hormont, a gonadotropin releasing hormone (GnRH) működését, és ennek következtében jelentősen visszaesik a spermák száma, de negatív kihatással van a peteérésre és a szexuális aktivitásra is.

A legújabb kutatások eredményei további hatásokat is be tudtak bizonyítani. Többek között azt, hogy a stressz kihatással van az agy szaporodást szabályozó hormonszintjére (gonadotropin-inhibitory hormone, GnIH) is, ami sajnos működési zavarokat okoz a reproduktív rendszerünkben.

A krónikus stressz – ezek után nem meglepő módon – lecsökkenti a szexuális vágyat és teljesítményt, és hozzájárul a meddőség kialakulásához.

„Ez a kutatási eredmény új célokat adott a következő kutatásoknak és újra kell gondolnunk mindazt, amit korábban gondoltunk a meddőségről és a szaporodási szervünk diszfunkcióiról” – nyilatkozta Elizabeth Kirby, Berkeley Egyetem munkatársa.

 

Forrás: medicalnewstoday.com