Miért nem jön a baba1?

Ha a nagymamáink, vagy dédszüleink látnák a mai születési statisztikákat, biztosan nem hinnének a szemüknek. Hatvan-hetven évvel ezelőtt is még természetes volt a 4-5 vagy 6 gyerek a családban, ma pedig átlagban nem születik még kettő baba sem.

A romló statisztikának nem csak a pénzközpontú világszemlélet az oka (akkor jöjjön a gyerek, ha már minden körülmény készen áll), hanem jelentős részben a nők munkába állása (illetve ennek kényszere) áll. Emiatt – mint tudjuk -, eleve később és kevesebb gyerek szülését tudják és akarják vállalni a mai nők.

 

Sajnos azonban ezzel még nem ért véget a sor. A társadalmi viszonyok változása, a családi szerepek felborulása még nem ad teljes képet: az egészségünk sem a régi. A hivatalos statisztikai adatok azt mutatják, hogy mind a hölgyek, mind az urak egészségi állapota (értsd: termékenysége) drámaian romlik az elmúlt évtizedekben.

A nőknél az egészséges ciklus már a harmincas éveikben elkezd akadozni, nem kiszámítható a peteérés, és számos elváltozással kell küszködniük- melyek alapvetően ássák alá a baba érkezését. De nem csak a nők oldalán pattog a labda.

A férfiak nemzőképességi is drámaian romlik az elmúlt évtizedekben. Az átlagos spermaszám mára a felére esett vissza a normálisnak (értsd: elégségesnek).

Mára oda jutottunk, hogy minden ötödik pár meddő!

 

 

DE HOGYAN JUTOTT EL SZÉP VILÁGUNK IDÁIG?

Miért romlik a termékenységünk, miközben egyre jobb körülmények között élünk? És miért csak a fejlett országokra jellemző ez a tendencia? Az úgynevezett elmaradottabb, harmadik világbeli országokban miért tud változatlanul inkább több gyerek születni, mint kevés?

 

MILYEN OKAI LEHETNEK A MEDDŐSÉGNEK?

A meddőség, illetve a termékenységi nehézség mára szinte ugyanolyan „népbetegség”, mint a cukorbetegség, vagy az elhízás. És mivel a termékenységgel kapcsolatos egészségügyi problémák ilyen tömeges méretekben a fejlett országokban fordulnak elő, nem túlzás talán civilizációs betegségnek is nevezni. Mi állhat a meddőség mögött?

 

1, Hormonegyensúlyi problémák

A hormonháztartásunk egészséges működése, egyensúlya alapvető és nélkülözhetetlen ahhoz, hogy gyermekeink szülessenek.  Ha kisebb problémának tűnő esetektől kezdve (például havi ciklus kimaradozások, görcsös menzesz, stb), egészen komolyabb rendellenességekig, (akár a miómáig, a PCOS, vagy az endometriózis, stb), először mindig a hormonháztartásunk egyensúlyának felbillenésére gondolhatunk.

Félelmetes belegondolni, hogy ahhoz, hogy egy női szervezet fogamzóképes legyen több mint harminc hormonnak kell a megfelelő időben termelődnie és működésbe lépni, de csak a megfelelő időben, sem előbb, sem később. Ha nincsen minden a helyén a megfelelő időben, máris zavarok léphetnek fel.

 

 

Ha ilyen kényes az egyensúly, könnyű felborítani? Jogos a kérdés, és igen a válasz. Ezen a ponton könnyen belátható lesz az előzőekben megkockáztatott kijelentés, miszerint a termékenységgel kapcsolatos problémák nagy része civilizációs eredetű.

 

Befolyásolhatják és felboríthatják a hormon-egyensúlyunkat a következők:

Egészségtelen táplálkozás: a testünk számára szükségtelen és káros anyagok bevitele (transzzsírok, cukrok, adalékanyagok, vegyszerek, stb)

Elégtelen táplálkozás: a testünk optimális működéséhez szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat, folyadékot, stb nem viszünk be elegendő mennyiségben és minőségben. Ha nem kapják meg a szerveink a tápanyagokat, nem lesznek képesek jól működni, esetünkben nem lesz képes a peteérést működtetni…

Épp ezért, a happywoman.hu eltökélt szándéka, hogy segítsen a meddőséggel küszködő pároknak abban, hogy megmutassa, milyen táplálkozásra van szüksége a nőknek és a férfiaknak ahhoz, hogy a lehető legjobb formába kerülve újra képessé váljon a hormonrendszer és a szaporítószervek az optimális működésre.

 

Az egészségtelen és elégtelen táplálkozás káros hatásairól itt olvashatsz részleteket:

A hölgyek és a férfiak számára szükséges ásványi anyagok, vitaminok, és a terhességre való felkészülés étrendjéről itt találsz részleteket:

A hormon-egyensúlytalanság kialakulásának okairól és tüneteiről itt olvashatsz részletesebben:

 

 Adalékanyagok és vegyszerek: korunkban az úgynevezett élelmiszerek, amiket az üzletek polcairól leemelünk, telis tele vannak adalékanyagokkal és vegyszerekkel, permetszerekkel.

 

Jól tudjuk ezeket, hiszen fel vannak tüntetve, de mintha nem fognánk fel ennek a súlyát. Mintha nem tudatosulna bennünk, hogy nap, mint nap mérgezzük magunkat, és még sokat fizetünk is érte.

A bejutott vegyszerek az egész testünkre kihatással vannak, diszfunkcókat, rendellenességeket is okozhat, (például a nagyon érzékeny hormonrendszerünkben), sőt a többsége raktározódik a zsírszövetekben.

 

Arról, hogy hol, milyen csatornán milyen féle vegyi anyagok jutnak be a szervezetünkbe és milyen káros munkát végeznek el bennünk, itt olvashatsz részletesebben:

 

 

 

 Stressz: Világunk talán az egyik legutálatosabb „betolakodója” a stressz, pontosabban a distressz. Mindenhol felütheti a fejét, amerre mozgunk, akár családban, munkában, közlekedésben, pénzkezelésben, stb. És legtöbbször nem tudjuk, mit kezdjünk vele.

A stressz és a szorongás általános kísérője tehát az életünknek, ami ahogy minden szervünkre, úgy a szaporító szerveink és a

hormonháztartásunk működésére is komoly kihatással van –amit komolyan kell vennünk.

Mivel kikerülni nem tudjuk a stresszt, kötelességünk megtalálni a módját hogyan tudjuk feloldani napi szinten.

 

 

 

Mivel a distressz alapvetően befolyásolja a hormonrendszere működését, és az egyes szervek működését is, fontos átgondolni a következő területeket, hogy ér-e bennünket stressz és hogyan szüntethetjük meg:

  • párkapcsolat
  • egyéb családi kapcsolatok (szülők, gyerekeink, rokonok)
  • anyagi életünk, (adósság, tartós egzisztenciális gondok, be nem teljesülő vágyak)
  • munka, szakma (el nem ismertség, tartós feszültség főnökkel, vagy éppen a beosztottakkal, nehézségek a vállalkozásban)
  • egészségünk (tartós betegség, fájdalom, akadályoztatások)
  • lelki életünk ( öröm vagy kiegyensúlyozottság jellemző ránk, van-e tartósan meg nem bocsátás, harag,frusztráltság, a múltból le nem rendezett negatív események).

 

Ha felfedezünk magunkban jellemzővé vált, tehát tartósan jelen lévő stresszforrást, érdemes megfigyelni magunkban, hogyan hathat általában az egészségünkre, tudunk-e aludni, megbetegszünk-e gyakran, stb, illetve összefüggésbe hozható-e a gyermekvállalással kapcsolatos problémáinkkal.

 

A happywoman.hu nem csak az étrendváltozást tartja fontosnak hangsúlyozni, hanem a stresszforrások feltérképezését és azok lezárását is. Ahogy kiegyensúlyozottsághoz, úgy a termékenységhez is elengedhetetlen a kapcsolataink rendezése – elsősorban a házastársunkkal, illetve a családon belül, de alapvetően minden emberi lénnyel és a múltunkkal is meg kell tudnunk békülni.

 

2, RENDELLENESSÉGEK, ELVÁLTOZÁSOK

A termékenységgel, meddőséggel kapcsolatos problémák mögött nem csak hormonális egyensúlytalanság húzódhat meg, hanem természetesen szervi elváltozás, rendellenesség is.

A hölgyek vezetik ezt a rangsor, hiszen esetükben közel tucatnyi rendellenesség is előfordulhat. A leggyakoribbak: ciszták, PCO, endometriozis, fájdalmas, illetve rendszertelen menzesz, amenorrhea, fibriózis, mióma, gyulladások, vetélések, illetve a daganatos elváltozások.

 

3, LELKI TÉNYEZŐK

Talán meglepő első hallásra, de a meddőséget szenvedő párok 30%-ának semmilyen szervi problémája nincsen! Elvileg tökéletesen alkalmasak a közös utódok létrehozására, ám próbálkozásuk mégis eredménytelen.

Vajon miért? Mi az, ami képes megállítani, blokkolni a természet normális menetrendjét? Nos, ez a lelkünk! A lelkünkben lakó, (sokszor inkább megbúvó), legtöbbször nem kontrollált, nem tudatosan működő félelmeink, szorongások, belső ellenállások, taszítások.

Hogy mivel szemben? A gyermekáldással szemben!

Lehet egy emberben egyidejűleg két egymással totálisan ellentétes irányba ható erő? Az egyik anya/apa akar lenni, a másik pedig irtózik a gondolatától is és elzárja magát tőle, elmenekül előle?

Furcsa lények vagyunk mi emberek, nem igaz? Igen, sajnos, de ez nem vicc. A dolog komolyságát és gyakoriságát a statisztika is pontosan mutatja: a meddőség (értsd: gyermektelenség) 30%-ban pusztán emiatt a belső, nem kontrollált, gyakran irracionális erők, félelmek húzódnak meg.

 

 

 

A jó hír, hogy ahogy az előző pontokban – a hormon-egyensúlytalanság, egészségtelen és elégtelen táplálkozás esetén – van lehetőségünk tudatosítani a helytelen életvitelünket és változtatni ezeken a területeken, úgy a lelki terheinket is letehetjük, segítséggel kibogozhatjuk a „bogokat” és képesek lehetünk szembenézni a félelmeinkkel és a tévedéseinkkel.

Soha nincs túl késő a változásra, a változtatásra!

A happywoman.hu azt szorgalmazza, hogy változtassunk a modern kori káros életvitelünkön. Nézzünk szembe a negatív következményeivel, melyek a testünkben és a lelkünkben már gyökeret vertek és vessük ki azokat, melyek károsak.

 

A gyermekvállalás egy csodálatos apropója a változásnak – és csak rajtunk múlik, megtesszük-e!