Felkészülés a terhességre

MEDDŐSÉG ÉS LELKI BETEGSÉGEINK

A testi tünetek könnyen észlelhetők: ciklus problémák, a menzesz ki- vagy elmaradása, ciszták, endometriózis, mióma, gyulladás, stb. – ám a lelki hátterünk ismerete már nehezebb dió.


A happywoman.hu határozott álláspontja, hogy az esetek egy részében nem elegendő az orvosi vizsgálat, mert gyakran lelki tényezők állnak a rendellenességek mögött, mint kiváltó tényezők.

Tartós stressz, szorongás, különböző lefojtott félelmek vagy ambivalens érzelmek a szexualitást illetve az anyaságot tekintve, de egy rendezetlen élettársi kapcsolat vagy nehéz anyagi helyzet mind hozzájárulhat pszichoszomatikus tünetek, rendellenességek kialakulásához.


MAKKEGÉSZSÉGES, MÉGIS MEDDŐ?

HOGY VAN EZ?


A statisztika szerint a meddő párok 30%-ánál semmilyen szervi probléma nem áll fent, azaz makkegészséges mindkét fél, ám ennek ellenére hiába próbálkoznak a teherbeeséssel.

Ezt úgy is fogalmazhatjuk, hogy a meddőség 30%-ban lelki eredetű!

Ha belegondolunk, ez félelmetesen nagy szám.

A jó hír az mégis, hogy a lelki gubancainkat könnyebb kibogozni, mint egy petefészek-elzáródást, vagy egy endometriózist kikúrálni.
A sort hosszan sorolhatnánk még sajnos. A lényeg az, hogy keressünk alkalmat arra, hogy belenézünk a lelkünk mélyére.


Sokszor ugyanis olyan érzelmek vannak lefojtva, elzárva, nem kibeszélve, sem elsiratva bennünk, melyekről nem is tudunk, de mélyen hathatnak ránk, sőt az életvezetésünket és a döntéseinket is befolyásolhatják.

Keressünk egy kényelmes fotelt, vagy egy kellemes környezetet, szakítsunk ki magunknak egy kis nyugodt időt és beszélgessünk el magunkkal.


Nézzünk bátran szembe azzal a valósággal, amivel találkozunk ekkor – majd törekedjünk arra, hogy rendezzük a sorainkat.

Előfordul, hogy ez nem lesz fájdalommentes, de szükséges és megéri, mert ha a testünket a rendezetlen lelki folyamatok térítették el az egészségtől, a gyógyulását szükségszerűen a lelki gyökerek „meggyógyításával” kell kezdeni, s majd ezt követi a testünk helyrehozása.