Terhesség előtti tisztítókúra

A FÉRFI MEDDŐSÉG OKAI

Európai kutatási eredmények szerint a mai élő férfiaknál egyre nagyobb problémát jelent a terméketlenség. Ma az Európában élő 18-25 év közötti férfit vizsgálva öt közül egy nem lehet apa. A tendencia több mint elszomorító: az elmúlt 50 évben folyamatosan romlik a férfiak termékenységi mutatója. 

A világ különböző pontjain végzett kutatások sajnos egybehangzóan mutatják, hogy mind a spermák számát, mind az életképességüket nézve radikális csökkenés tapasztalható.
Dániában végzett kutatás szerint 1938 óta minden egyes évben egy százalékkal csökkent az átlagos spermaszám! Az USA-ban ennél is rosszabb az arány: itt 1,5, míg Ausztráliában 3 százalékos a csökkenés.Hogy mi okozza ezt a megdöbbentő tendenciát? Nos, a válasz a káros környezeti hatásokkal kapcsolatban keresendő – elsősorban is a vegyi anyagokkal.

A Harvard Schools of Public Health tanulmánya szerint szoros kapcsolat áll fenn a spermaszám csökkenése és a bisphenol-A (BPA) között.


FÚJ BPA!

Ez a vegyi anyag rendkívül gyakori, a hétköznapjainkban sok esetben érintkezhetünk vele, főként amikor műanyag tároló dobozokat használunk. A BPA egyike a „hormongyilkos” vegyületeknek, mely az egész hormonháztartásra káros hatással van.

Azoknál a férfiaknál, akiknek a vizeletében magas BPA-szintet találtak, 23 %-nál alacsonyabb volt a spermaszámuk. 

További hormongyilkos vegyületcsoport a xenohormonok, melyek az ivóvízben is előfordulnak, a férfiaknál hozzájárulnak a tesztoszteron szintjének csökkenéséhez, és összességében a spermaszám visszaeséséhez is.


HAGYJUK A MIKRÓT!

Nem meglepő, ha egyre többen ostorozzák a mikrohullámú sütőt. Egyrészről azért, mert a testünk számára káros formára alakítja át a betett étel szerkezetét – ami akár hozzájárulhat a rák kialakulásához is -, másrészről azért, mert a műanyagokból a hő hatására méreganyagok szabadulnak ki, melyeket elfogyasztjuk az étellel együtt.


SÜTŐZACSKÓ? NA NE MÁR!

Hasonló megfontolásból a sütőzacskó használata is kimondottan káros! Nagyon egyszerűnek tűnik persze a sütés, mert csak beledobjuk a húst a zacsiba és mehet a sütőbe. De arra nem gondolnak sokan, hogy a magas hőmérséklet hatására mennyi káros vegyület szabadul fel és milyen könnyen beivódnak az ételbe…

Érdemes inkább jénai tálban vagy zománcozott edényben megsütni az ételeinket a sütőben.


ÓVAKODJUNK A PERMETSZEREKTŐL!

A férfi terméketlenséget előidézhetik még azok a méreganyagok is, melyeket a mezőgazdaságban használnak. Elsősorban is a gombaölő-szerekkel befújt citrusfélékkel érdemes vigyázni.

A férfi termékenység alakulását természetesen az étkezésen túl a lakókörnyezet minősége is befolyásolhatja. Azt gondolnánk, hogy egy vidéken élő férfi talán egészségesebb városi társánál, ám ez sem igaz minden esetben.

Azok a férfiak ugyanis, akik vidéken élnek ugyan, de a mezőgazdaságban dolgoznak, rengeteg vegyszerrel, permetszerrel, műtrágyával érintkeznek, illetve lélegeznek be. Így nem meglepő, hogy a kutatások egyértelmű összefüggést találtak a szervezetben levő magas permetszer és az alacsony spermaszám között.


HA A FÉRFINÁL VAN A GOND…

Valahogy az van a köztudatban, hogy ha nem jön a baba, a nőkkel van a gond. Sokakban ez így fixálódott, pedig ha jobban belegondolunk, fele-fele az arány. Ha nehézségek merülnek fel a gyermekvállalás területét, bizony, a férfiaknak is át kell gondolniuk az egészségi állapotukat.
Az egészségügyi statisztikai adatok azt mutatják, hogy a sikertelen teherbeesések mögött 30 %-ban a férfiaknál található problémák állnak, és további 30 % -ban pedig mind a nőknél, mind a férfiaknál együttesen fennáll valamilyen egészségügyi tétel.

MILYEN PROBLÉMÁK LEHETNEK?

1. Elsősorban a spermaszám elégtelensége jut eszünkbe, ha férfimeddőségre gondolunk, ám ezen kívül több féle probléma is előállhat:

2. Például ha lassú mozgásúak a spermák. Ennek oka elsősorban a hiányos táplálkozásban keresendő, bizonyos ásványi anyagok, illetve vitaminok ugyanis nélkülözhetetlenek az egészséges örökítő anyagok termeléséhez.

3. De szintén az elégtelen táplálkozás rovására írható az a gyakori hiba, amikor a spermák morfológiai, azaz külső megjelenésükben nem megfelelőek. Előfordulhat, hogy túl abnormálisan nagy a fejük, vagy hiányos, illetve kettéváló a farok részük. Nyilvánvaló ezek életképtelensége.


A jó hír azonban az, hogy a megfelelő táplálkozással kiküszöbölhetők a hibák!