Felkészülés a terhességre

EGYÉL A JÓ HORMONEGYENSÚLYÉRT!

Sajnos sok nő tapasztalhatja időről-időre a hormon-egyensúlytalanság negatív következményeit, úgymint ciklussal kapcsolatos kellemetlen tünetek, migrén, feszültség, akne, hajhullás vagy éppen hangulatváltozások valamelyikét. Jó hír viszont, hogy van megoldás – mégpedig természetes, hormonmentes módszer a hormonegyensúly helyreállítására.


„Egyen jól az egészségéért” – mondják a bölcsek.

Ám nyugodtan használhatjuk ezt az elvet a hormonegyensúly helyreállítás témájában is.

Az ugyanis, hogy mit, hogyan és mikor eszük, alapvetően befolyásolja a hormonháztartásunkat. 


VITAMINOK ÉS ÁSVÁNYI ANYAGOK

Az endokrin rendszer „jól tartásáért” elengedhetetlen a teljes értékű étkezés”. Főként a reproduktív rendszert támogató hormonokat előállító szervek támogatását szolgáló vitaminokat, ásványi anyagok rendszerese fogyasztása hangsúlyos.

Az endokrin rendszer „jól tartásáért” elengedhetetlen a teljes értékű étkezés”. Főként a reproduktív rendszert támogató hormonokat előállító szervek támogatását szolgáló vitaminokat, ásványi anyagok rendszerese fogyasztása hangsúlyos.

A termékenység helyreállítása és fenntartása szempontjából nélkülözhetetlen a folsav, a B-vitaminok, a vas, a cink, a réz, a szelén, a mangán, illetve C, az E és a D vitaminok, illetve az omega-3 zsírsav.

Elsősorban természetes úton, az ételekkel érdemes hozzájutni ezekhez is, de a hormonegyensúly helyreállítása, illetve a terhességre való felkészülés időszakában érdemes multivitamint is magához vennie mind a leendő anyának, mind a leendő apának.


MÉZ ÉS MÉHPEMPŐ

hiszen számtalan olyan ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, melyek „felturbózzák” a szervezetet a nagy „kalandra”.

Nagy előnye, hogy többek között aminósavakat, zsírsavakat, proteint, vasat, kalciumot is megeszünk a méhpempővel együtt – és még finom is.


HORMONRENDSZERT TÁMOGATÓ GYÓGYNÖVÉNYEK

A gyógynövények igazi kincsek, hiszen az egész szervezetünkre jótékony hatással vannak, vitalizálják a testünket, hozzájárulnak az immunrendszerünk erősítéséhez, csökkentik a stresszt, és nem utolsó sorban támogatják a hormonrendszerünket is.

Hasznos gyógynövények – a tejesség igénye nélkül – a réti palástfű, a cickafark, maca gyökér, a vitex, a ginzeng, a goji vagy éppen a fekete poloska.


MÁJTISZTÍTÓ GYÓGYNÖVÉNYEK

Májunkra, mint legfőbb méregtelenítő szervünkre hatalmas feladat hárul a modern korunkban, elsősorban az élelmiszeripari termékeket miatt. Ma már szinte alig kapni a boltokban olyan terméket, melyekben ne lenne található valamilyen adalékanyag, festék vagy aroma. Ezek hatását igyekszik a májunk közömbösíteni, ám nincs könnyű helyzetben.

Szükség van tehát időről időre segíteni a májunkat azzal, hogy méregtelenítést hajtunk végre a testünkben. A felhalmozódó vegyi anyagok ugyanis jelentősen hozzájárulhatnak a hormonegyensúly felborulásához.


SPECIÁLIS MÉHTISZTÍTÓ KÚRA

Ez a tisztítókúra némileg eltér a hagyományos, a test egészét érintő tisztítókúráktól, mivel a máj mellett kimondottan a reproduktív szerveket célozza meg.

Speciális gyógynövények segítenek megtisztítani egyrészt a testünkben felhalmozott méreganyagokat, másrészt – főleg, ha kimaradozik a havi ciklus -, a méhet magát is, és segít a vérfelfrissülésében is, előkésítve a terepet az új élet befogadására.


HÚZZUK LE A ROLÓT A XENOHORMONOK ELŐTT

Nem csak a helyes táplálkozás és a méregtelenítés a nélkülözhetetlen lépés a hormonháztartás és a fogamzóképesség helyreállítása érdekében, hanem életvitelszerűen a méreganyagoktól ezen belül is a xenohormonoktól való tartózkodás is.

Ez utóbbiak kiküszöbölésének jó módja, ha tartózkodunk a műanyagok használatától az étkezéssel összefüggésben, a növényvédőket és rovarirtó szereket tartalmazó ételektől, klórtartalmú tisztító és mosószerektől.

Ezek helyett organikus ételeket fogyasztunk, természetes alapanyagú tisztítószereket és kozmetikumokat használunk.

De az is segít, ha rendszeresen sportolunk és engedjük, hogy izzadjunk, ilyenkor ugyanis engedélyt adunk a méreganyagok távozására. 


TALÁLD MEG A STRESSZOLDÁS MÓDJÁT

Az eddig elmondottak sajnos mit sem érnek, ha nem teszünk lépéseket a minket érő stressz feloldására és a minimalizálására. A magas stressz szint – főleg, ha rendszeresen ér bennünket – sajnos alapvetően befolyásolja a hormonháztartásunkat.

Elengedhetetlenül fontos tehát átvizsgálni a napjainkat, kiszűrni a stressz forrásokat, érkezzen az akár a munkahelyünkről, vagy a párkapcsolatunkból, de előfordulhatnak a pénzügyeink körül is.

Majd ezt követően meg kell találnunk a megoldásokat a problémás területekre és a stressz csökkentésére.

Ha szükséges, kérjük szakértő segítségét.