Egészséges táplálkozás

A SZILVA 10 JÓSÁGA

Igazán csodálatos nyarunk volt: sokat sütött a Nap, de mégsem volt túl nagy hőség, eső is esett nagyjából. Így most nyáron igazán finomakra sikerültek a gyümölcsök és ráadásul sok is termett belőlük. Nézzük meg most közelebbről a szilvát, milyen „jóságokkal” áld meg bennünket, ha megesszük.

A szilva az egyik leghétköznapibb gyümölcs a mi égövünkön, minden gond nélkül megterem, akkor is, ha rá sem hederítünk.

Nem nagyigényű, de mégis rengeteg csodálatos „áldással” kecsegtet, ha megesszük.


MILYEN ÉLETTANI ELŐNYÖKKEL JÁR A SZILVA?

1, Tele van antioxidánssal.

A szilva nagy előnye, a héjában és a héja közelében található sok antioxidáns. Főként a C- és az A-, illetve B-vitamintartalma magas, melyek hatékonyak a szabadgyökök ellen. De gazdag béta-karotinban is – vitalizál, véd és feltölt energiával.

2, Rákmegelőző hatású

Főként az előbb említett magas antioxidáns tartalma és szabadgyökmegkötő képessége miatt általánosságban kiváló az immunrendszer erősítésére, és ezzel párhulamosan a rák megelőzésében, hiszen védi a sejteket a szabadgyökök pusztító hatásaitól. Ezen kívül a szilva gyulladáscsökkentésben is hatásos. 

3, Csökkenti a koleszterin szintet

A szilva nem csak rendkívül finom, hanem hozzájárul a koleszterin szint csökkenéséhez is – mivel nem tartalmaz telített zsírokat. Magas ugyanakkor a cukor tartalma, amit figyelembe kell venniük a cukorbetegeknek.

4, Csökkenti a székrekedést

A rostban gazdag táplálkozás alapja az egészséges életmódnak. Manapság népbetegségnek számít sajnos a székrekedés, amelynek legfőbb oka egyszerűen az, hogy nem eszünk elegendő zöldséget és gyümmölcsöt. Nos, érdemes kihasználni a nyárvégét és minél több szilvát megenni, így biztosan meglazítjuk és megindítjuk a „dolgokat” odabent.

5, Magas az ásványianyag tartalma

A szilva nem csak vitaminokban, hanem ásványi anyagokban és nyomelemekben is nagyon gazdag – így bőséges fogyasztása igazi felkészülés a hosszú télre. Leginkább magnéziumban, kálciumban, valamint foszforban gazdag.

7, Vértisztító

Külön említést érdemel a szilvának az a tulajdonsága, mely segít megkötni a vasat, így a vérszegénység ellen is hatásos gyümölcsnek számít – főként hölgyek számra finom pótlása lehet a vasnak. Emellett hatásos a vértisztításban és az erek tisztításában is, támogatja a májat és a vesét, így hatékonyabbak lehetnek a méregtelenítésben. 

8, Erősíti a csontokat

A szilva még a csontok egészségéhez is képes hozzátenni. Hogyan? Éppen a magas K-vitamin és kálium szintje révén. Így hozzájárul a csontok fejlődéséhez és erősítéséhez is.

9, Hátráltatja az öregedést

A szilva több szempontból is segíti a bőrt az öregedés elleni harcban. Egyrészt a magas víztartalma révén hirdratálja, telten tartja a bőrt, így késleltetheti a ráncok kialakulását, illetve mélyülését.

Emellett az említett magas antioxidáns tartalma miatt hozzájárul a sejtjeink egészségéhez is, hiszen támogatva az immunrendszerünket segít a sejteket támadó szabad gyökök elpusztításában is, hogy így az egész testünk idő előtti öregedésének megakadályozásában is részt vállaljon.

10, Oldja a stressz

Stresszes, feszült vagy? Kapjál be 3-4 szilvát!  Ez így elég viccesnek tűnik, de a szilva tényleg hatásos az idegekre is. Mivel magas a B-vitamin és a magnézium tartalma, nyugtatólag hat az idegrendszerre. Így képes hozzájárulni a stresszoldáshoz és a memória javításához is.

Forrás: www.happywoman.hu